@article { author = {دهقانیان, دکتر سیاوش}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {اصول تعیین حد مطلوب در واحدهای کشاورزی}, abstract_fa = {برنامه ریزی واحدهای کشاورزی درحال حاضر بیشتر از گذشته اهمیت پیدا نموده است. علت این امر نوسان نسبتا سریع قیمتها وهزینه ها و تغییر روشهای انجام کار بخاطر کمبودنیروی انسانی می باشد. این موضوع و سایر عوامل مؤثر دیگر کشاورزی . مروج کشاورزی را وادارمی نماید سازمان واحد کشاورزی را با وضع اقتصادی موجود بنحوی تطبیق دهند که همیشه حداکثر سود حاصل گردد. بنابراین به کشاورزان و مروجان این وظیفه محول می گردد تا ازبین تعداد نسبتا زیادی فعالیتهای تولیدی و عوامل تولیدموجود‘ انتخاب احسن ومناسبترین ترکیب را پیدا کنند. این کار غالبا بعلت ناقص بودن اطلاعات و ارقام و مشکلات ناشی از همبستگی های داخلی که بین بیشتر شاخه های تولیدی کشاورزی موجود است دشوار می گردد. حل رضایت بخش این مسئله مستلزم آگاهی از اصول تئوری و عملی برنامه ریزی سیستماتیک خواهد بود‘ بدینجهت ذیلا ابتدا به تشریح اصول لازم برای تعیین حد مطلوب پرداخته می شود و سپس رابطه این اصول با مهمترین روش های برنامه ریزی که در حال حاضر درکشاورزی مورد استعمال دارند مورد بررسی قرار می گیرند. 1. حد مطلوب واحد کشاورز از دید تاریخی برداشت امروزی از تعیین حد مطلوب در واحدکشاورزی بر پایه تئوری ارزش مارژینال استوار است . اولین بار این طرز فکر بوسیله Thunen در اوائل قرن 19 بظهور رسید. وی بر اساس قانون بازده نزولی ‘ تئوری ارزش مارژینال را بوجود آورد . این تئوری می گوید‘ سود یک واحد بهره برداری تا زمانی افزایش می یابد که در آمد حاصل ازآخرین واحدمحصول تولید شده از هزینه های که بوسیله این واحد ایجاد می شود بیشتر باشد . نظریه Thunen در آن زمان مورد توجه قرار نگرفت . ولی بعدا توسط AEREBOE در اوایل قرن حاضر دنبال شد و بوسیله BRINEMANN تکمیل گردید و بالاخره اساس و شالوده تئوری تولید واحدهای کشاورزی امروزی را تشکیل داد. 2. شرایط تعادل برای بماکزیمم رسانیدن سود در یک واحد کشاورزی میبایست سه شرط زیر برقرار باشد: - حد مطلوب انتنزیتی مخصوص - ترکیب حداقل - حد مطلوب ترکیب شاخه های تولیدی}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14778.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14778_bebe9815776649b9291b58d0504157c9.pdf} } @article { author = {حامدی, دکتر منوچهر}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {اثرات مضر مواد شیمیایی در غذاها}, abstract_fa = {افزودن دانسته یا نداسته (اتفاقی) مواد شیمیایی احتمالا مضر‘ یعنی موادی که فاقد ارزش غذایی هستند‘ به مواد غذایی‘ مطلب تازه ای نیست بلکه استعمال این ترکیبات آنقدر عمومیت یافته که واقعا غیر ممکن است چند بار در روز آنها را مصرف نکنیم. تعداد مواد شیمیایی که معمولا به غذاها افزوده می شوند زیاد است و هر سال نیز مواد جدیدی که روز بروز پیچیدگی شیمیایی آنها بیشتر می شود باین جمع اضافه می گردد. که البته این ترکیبات اثرات ناشناخته ای بر بدن دارند. این مقاله بطور مجمل مواد سمی راکه ممکن است در غذاهای ما موجود باشد بررسی می نماید. یعنی موادی که عامل ناخوشی هما ی زودگذر مثل اسهال نیستند بیشتر بی سروصدا بر بدن تأثیر گذارده اثرشان به تانی آشکار می گردد. (مثل کواتر‘ ترومبوزکرونر‘ سرطان و غیره) . عفونتهای باکتریایی مواد غذایی وآلرژی در اینجا بحث نمی شوند زیرا هر دو موضوع برای عموم شناخته شده اند و در واقع غذای تمیز به مفهوم غذای عاری از باکتری بیماریزا است. راه های آلودگی غذایی:آلودگی غذایی ممکن است چهار علت داشته باشد‘ از اینقرار: 1. پیدایش طبیعی در غذاهایی که معمولا سام اند: مثلا مصرف شیر گاوهایی که کلم می خورند باعث گواتر می شود. 2. آلودگی تصادفی: برای مثال درآغاز این قرن 6000 نفر در شمال انگلیس در اثر نوشیدن آبجوی آلوده به ارسنیک مسموم شدند. 3. موادیکه دانسته به غذاها افزوده می شوند: این مواد ناشناخته هستند و احتمال دارد ایجاد مسمومیت نمایند. از این مواد می توان رنگ ها ‘ مواد شیمیایی که درعمل آوردن غذاها بکار برده می شوند نظیر امولسیون کننده ها وغیره را نام برد. بطور کلی این مواد برای تغییر وضع فیزیکی غذا مصرف می شوند. 4. باقیمانده سموم کشاورزی که برای از بین بردن حشرات موذی ‘ علف های هرز و غیره مصرف شده اند . این مواد ممکن است در تخم مرغ‘ شیر ‘ سبزیجات ‘غلات وغیره باقی بمانند. بعنوان نمونه یکی از راهها ورود د.د.ت در چربی بدن انسان‘ مصرف شیرگاوهائی است که دیواره های سمپاشی شده با این حشره کش را لیس زده اند.}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14779.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14779_c630f7201488d5905ee3abd7fcd760b3.pdf} } @article { author = {آنانیچف, ک. and مجنونیان, مهندس هنریک}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {استفاده از منابع طبیعی و حفاظت آنها}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14780.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14780_81ffa89e4d731c9ae682fde3b3cdf61a.pdf} } @article { author = {کفاشی, دکتر ذبیح الله}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {پراکندگی گونه های گیاهی در جوامع مختلف مرتعی شمال سنندج (حوزه آبخیز قشلاق)}, abstract_fa = {1- مقدمه و مشخصات کلی منطقه: حوزه آبخیزند قشلاق بمساحت تقریبی 1050 کیلومتر مربع در دامنه های شرقی رشته کوههای اصلی زاگرس واقع شده است . این آبخیز از 12 کیلومتری شهر سنندج شروع و بطرف شمال کشیده می شود.}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14781.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14781_3f5c7381833411f3461f5bad81180f81.pdf} } @article { author = {A.M.Davis, ا.ام. دیویس and فروغیان, پرویز}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {ذخیره ماده سلنیوم (Selenium) در گونه ها ی مختلف گون}, abstract_fa = {عده ای از گونه های آستراگالوس بعنوان ذخیره کننده سلنیوم شناخته شده اند و برای تغذیه دام سمی می باشند. در مطالعه ای که برای تحقیق در این مورد انجام گرفته گیاهان را در گلدانهائی که در خاک آنها 18 ppm سلنیوم وارد نموده اند سبز کرده و پس از رشد کافی آنها راقطع وخشک نموده و میزان سلنیوم آنها توسط روشهای AOAC تجزیه و مشخص گردیده است. از حداکثر مقدار سلنیوم ppm213 در گونه Astragalus tephrosoides تاکمترین میزان‘ اندازه گیری گردید و معلوم گردید که مقدار ppm5 سلنیوم و یا ذخیره بیشتر آن در گیاه می تواند برای چرا وتغذیه دام سمی باشد. با توجه به گونه های ذخیره کننده سلنیوم می توان خاکها ی سلنیوم دار را تشخیص داد و سپس به ماده اورانیوم پی برد.}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14782.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14782_3be5e69991c19e847f77e0d75b98b1b0.pdf} } @article { author = {فیلد, اچ‘و‘ اسپرینگ and حمیدی, مهندس عبداله}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {استفاده از مالچ در استقرار گیاهان چوبی تیره اسفنجیان}, abstract_fa = {مناطق وسیعی از کشورمان جزو مناطق خشک ونیمه خشک است. با گذشت زمان دگرگونیهای زیاد در وضع منظومه های بوم شناختی و جامعه های گیاهی وجانوری مناطق مزبور صورت گرفته است. در چند سال اخیر اقدامات اجرائی بطور پراکنده از طرف سازمان جنگلها و مراتع کشور وتحقیقاتی از طرف دانشگاههاو مؤسسه های تحقیقاتی کشور در جهت احیاء و اصلاح مراتع مناطق خشک و نیمه خشک انجام گرفته است. یکی از اقدامات اجرائی سازمان مزبور مربوط به بوته کاری در مناطق خشک و نیمه خشک بوده است که درچند سال اخیر در سطح نسبتا وسیعی اقدام به کشت بوته آتریپلکسی (اسفناج دشتی ) نموده است. البته تجزیه و تحلیل نکات مثبت و منفی آن نیاز به بررسیهائی در زمینه های فنی‘ اقتصادی و علمی دارد. ترجمه مقاله ایکه از نظر خوانندگان ارجمند می گذرد جزو دهها مقاله ارائه داده شده از طرف پژوهشگران واستادان کشورهای مختلف در سمپوزیومی که زیر عنوان بیولوژی و بهره برداری گیاهان بوته ای مناطق طبیعی (غیرزراعتی) در دانشگاه ایالتی یوتا(لوگان) آمریکا تشکیل شده می باشد . این مقاله ها درسال 1972 چاپ ومنتشرشده است.}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14783.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14783_b8eeec72ccd27779ade2ad6e26f22333.pdf} } @article { author = {نیا, دکتر غلامحسین حق and کوچکی, دکتر عوض and دیویس, م.رایت وک .}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {تجمع نیترات در گیاهان وسمیت آن برای جانوران}, abstract_fa = {یون فراوان و متحرک نیترات درسوخت وساز گیاهان عالی دارای اهمیت بسیار است. نیترات شکل غذایی اصلی ازت در اکثر خاکها است واغلب اولین عامل محدودکننده رشد گیاهی بشمار می رود. دربسیاری از موارد بلافاصله پس از جذب مورد استفاده قرارگرفته و غلظت آن در داخل بافتهای گیاهی هرگز به بیش از چند صد قسمت در میلیون نمی رسد. در طی سه چهارم قرن گذشته ‘ اغلب مشاهده شده است که نیترات به غلظتهای زیاد در داخل گیاهان تجمع کرده ونتایج خطرناکی برای حیواناتی که با این گیاهان تغذیه می شوند دارد. انسان وحیواناتی که در مجاورت فراورده های تجزیه گازی آن قرار می گیرند نیز درمعرض خطرقرار گرفته اند. با در نظر داشتن پراکندگی یون نیترات در دنیا هیچ جای تعجب نیست که حالاتی از این قبیل را که در بسیاری از نقاط دنیا اتفاق افتاده است مشاهده نمود. لیکن حالات مذکور در نواحی جغرافیایی بخصوصی تمرکز یافته و مبین آنست که شرایط محلی در تجمع بیش از حد معمول نیترات سهم عمده ای دارد. مشاهده شده است که در کشاورزی غذاهایی که حاوی مقدار زیاد نیترات باشند برای گاو‘ گوسفند وسایر دامها تولید مسمومیت مزمن نیز گزارش شده است. در مراتع حاوی نیترات زیاد گازهای متصاعد شده از خاکها باعث صدمه بدامها یا مرگ آنها شده است. منابع آب آلوده به نیترات در مسموم کردن حیوانات سهیم بوده و یا کاملا علت آن بوده اند.بهداشت و سلامت انسان نیز بهمین طریق درخطر بوده است و دربرخی موارد بعلت گازهای حاصله از سیلو یا آلودگی منابع آب مرگ ومیری زیادی تولید شده است. هیچگونه گزارشی در مورد مقادیر کشنده نیترات درموادگیاهی ‘که از طریق تغذیه مستقیم برای انسان حادث شده باشد. وجود ندارد و احتمالا تغذیه مواد گیاهی برای انسان تلفاتی ایجاد نمی کند. عامل اکثر تحقیقاتی که تا بحال روی تجمع نیترات وسمیت آن انجام شده است . منابع آب آلوده به نیترات در مسموم کردن حیوانات سهیم بوده و یا کاملا علت آن بوده اند. بهداشت و سلامت انسان نیزبهمین طریق در خطر بوده است و دربرخی موارد بعلت گازهای حاصله از سیلویا آلودگی منابع آب مرگ ومیر زیادی تولید شده است. هیچگونه گزارشی در مورد مقادیر کشنده نیترات در مواد گیاهی ‘ که از طریق تغذیه مستقیم برای انسان حادث شده باشد. وجود ندارد و احتمالا تغذیه مواد گیاهی برای انسان تلفاتی ایجاد نمی کند. عامل اکثر تحقیقاتی که تا بحال روی تجمع نیترات و سمیت آن انجام شده است زیانهای اقتصادی سنگین حاصل از آن بوده است. نوشته های علمی که در این زمینه وجود دارد شامل مطالعاتی روی مقدار نیترات درگیاهان و گزارش هائی در مورد عکس العمل دامها نسبت به مقادیر مشخص نیترات یا نمکهای نیترات می باشد.ازنتایج این بررسی ها د رمراکز تحقیقاتی متعدد برا ی محدود نمودن خطرات مربوطه توصیه هائی نموده اند. تحقیقات اخیر در دو مسیر اصلی هدایت شده است: کوششهایی برای توضیح وجود مسمومیت مزمن نیترات ‘کوششهایی برای از بین بردن فرآیندهائی که منجر به تجمع نیترات در گیاهان می شود. بطور کلی این بررسیها فزاینده ای به سمت جنبه های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی سوق داده شده است. این بررسی کوششی برای خلاصه نمودن دانش فعلی در زمینه مشکل تجمع نیترات درگیاهان و عواقب تغذیه نیترات یا نیتریت درحیوانات باشد . در اینجا سعی بر این نبوده استکه فیزیولوژی نیترات در گیاهان به نحوی که برستروم یامک کی انجام داده اند مرور شود. بویژه اینکه یک مرور جامع می باشد. در اینجا به اختصار زیان های وارده به انسان بحث می گردد.}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14784.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14784_1332c7451a1e912ba6b28fe2ff168c05.pdf} } @article { author = {unknown,}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {سمیت نیترات برای حیوانات}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14785.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14785_5299ebd9eadbd7f9dc6e66059166a51a.pdf} } @article { author = {ابتکار, دکتر تقی}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {گزارش نهائی طرح کنترل دود وسائط نقلیه بنزینی تهران}, abstract_fa = {نگارنده از اینکه موفق به انجام این طرح عام المنفعه گردید خداوند را سپاسگذار است. یادداشتهای مربوط به این پروژه در مهر ماه 1357 بپایان رسید و اینک با تأخیر 6 ماه گزارش نهائی تقدیم میگردد. تأخیر‘ چند دلیل داشت اول سرگرم بودن کلیه اقشار مردم به مبارزات حق طلبانه که بخواست خدا با موفقیت کامل قرین شد. دوم اینکه نگارنده ترس از آن داشت که این گزارش نیز مورد سوء استفاده فرصت طلبان قرار گیرد. توضیح آنکه بسیاری از کارهای فنی و پژوهشی که توسط اینجانب و یا سایر محققین ارجمند این مملکت درگذشته انجام می شد اغلب با کمال تاسف مورد سوءاستفاده دیوان سالاران غارتگر دانشگاهی قرار می گرفت و با گذراندن نامه روی آن متن گزارشات را جهت خود عزیز کردن به فلان دفتر مخصوص و یا وزارت خانه ارسال می کردند و اغلب بدینگونه وسایل به خواسته های پلید سیاسی خود می رسیدند و این نشان می دهد که نه تنها‘ طبقه زحمتکش کارگر‘ کشاورز و دیگر محرومین این مملکت بلکه اغلب پژوهشگران و تکنوکرات های ملی و با ایمان این مرز بوم واقعا در رژیم گذشته "مستضعف " بوده اند.از همه بالاتر نگارنده با تجربیات گذشته باین نتیجه رسیده بود که انجام این طرح های مفید اجتماعی از عهده دولت هایی بر می آید که در اندیشه مردم باشند نه پر کردن کیسه خود‘ مگر طرح گاز سوز کردن وسائط نقلیه موتوری عمومی که قبلا به سازمان محیط زیست عرضه شد مورد تأیید همه جانبه کارشناسان داخلی وخارجی قرار نگرفت ‘ملاحظه کردید که بعلت فساد کامل دستگاه وعدم کارایی ‘ حتی نخست وزیری آنزمان هم نتوانست جز تشکیل جلسه کاری انجام دهد. سخن کوتاه ‘ در زمانی که این گزارش تقدیم می شود دولت انقلابی با مسئله ترافیک و آلودگی هوای تهران رو در رو است. اگر برای این مشکلات راه حلی باشد مسلما دولت های مردمی شانس خیلی بیشتری برا ی موفقیت دارند انشاءالله}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14786.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14786_4bf71098fab4759c99f5376af5e6ac79.pdf} } @article { author = {پروانه, میترا}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {فرم پیشنهادی هیئات بین المللی منابع ژنتیک گیاهی برای جمع آوری نمونه های گندم}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14787.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14787_ec60223c005415b46695c54703cf7d05.pdf} } @article { author = {صمیمی, دکتر بهزاد}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {تحقیقات زیست محیطی در دانشگاه شیراز}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14788.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14788_ee722e90eb0d26a7128e75d41a1adb5f.pdf} } @article { author = {اصل, رزاقی}, title = {-}, journal = {Journal of Environmental Studies}, volume = {10}, number = {10}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {دانشگاه تهران}, issn = {1025-8620}, eissn = {2345-6922}, doi = {}, abstract = {-}, keywords = {}, title_fa = {تحقیقات زیست محیطی دردانشگاه آذر آبادگان}, abstract_fa = {}, keywords_fa = {}, url = {https://jes.ut.ac.ir/article_14789.html}, eprint = {https://jes.ut.ac.ir/article_14789_aea7293a103ff1fb5f26cccd1f5ca20e.pdf} }